EPDK Başkanı Yılmaz: Yenilenebilir enerjide yatırım iştahı 280 milyar doları aştı

EPDK Başkanı Yılmaz Yenilenebilir enerjide yatırım iştahı 280 milyar doları aştı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde yaptığı konuşmada, yeni depolamalı rüzgar ve güneş ön lisans başvurularını durdurduklarını açıkladı.

Yılmaz, enerji arz güvenliği ve iletişim sistemi güvenliği kapsamında kaynak çeşitlendirme yapılmasının sektörde yeni ve farklı yatırımların önünü açacağını vurguladı. Yılmaz, “Yeni dönemin doğasına uygun olarak yeni kapasitelerle ilgili çalışmanın arz ve sistem güvenliği açısından sağlıklı yapılabilmesi için yeni depolamalı rüzgar ve güneş ön lisans başvurularını durdurduk. Yatırımcımızdan bu süreci çok iyi değerlendirmesini, doğru projeksiyonları ve analizleri yaparak hem kendisi hem de ülkemiz için en verimli yatırımlara yönelmesini bekliyoruz” dedi.

Yılmaz, depolamalı RES ve GES sürecinde de adaleti ve hukuku gözettiklerinin altını çizdi. Yılmaz, “Çünkü biz inanıyoruz ki harcında adalet olmayan bir sektör ayakta duramaz. Ne yatırım yapılabilir ne de var olan yatırımlar ülkemize değer katabilir. İşte bugün pek çok yabancı düzenleyici kuruluş temsilcisinin kurumumuzu ziyaret edip bizden kendilerine rehberlik etmemizi istemelerindeki temel saik bu bilinçle geliştirdiğimiz ve uyguladığımız düzenlemelerimizin kalitesidir” diye konuştu.

Yılmaz, 2023-2028 dönemi için TEİAŞ tarafından ilan edilen bağlanabilir kapasitelerin tamamı için kurulu gücü 260 bin megavatı aşan 5 bin 968 depolamalı rüzgar ve güneş ön lisans başvurusu aldıklarını belirterek, “Bunun içinde 126 bin 729 megavat gücünde 1883 RES başvurusu bulunuyor. Tahsis edilen yaklaşık 33 bin megavat kapasite için 23 bin megavatı aşan 428 başvuruya ön lisans verdik. Bu başvurulardan toplam 12 bin megavat gücündeki 176’sı RES, 11 bin megavat gücündeki 252’si ise GES kapsamındadır. Bu ön lisansların karşılığı olarak sahaya yaklaşık 35 milyar dolar düzeyinde yatırımın yansımasını bekliyoruz” dedi.

Yılmaz, depolamalı RES ve GES başvurularında da hiçbir kişiye ya da şirkete ayrıcalık tanımadıklarını belirterek, “Başvuru süreçleri sırayla, tamamen şeffaf bir şekilde ilerledi ve Türkiye’nin enerjisini yükseltmek isteyen herkese kapılarımızı sonuna kadar açtık. Sektörümüzün bereketini gösteren gurur verici bir tablo ile 280 milyar dolar düzeyinde bir yatırım iştahıyla karşılaştık” ifadelerini kullandı.

EPDK Başkanı Yılmaz, Azami Uzlaştırma Fiyat mekanizması (AUF) konusuna da değinerek, AUF ile 18 ay boyunca elektrik tarifelerinde nihai faturalarda yüzde 130 oranında fiyat artışının önüne geçildiğini vurguladı. Yılmaz, “220 milyar lirayı bulan bir meblağ da vatandaşlarımızın cebinde kaldı. Kısaca tüketiciden üreticiye tüm sektör oyuncularını koruyan ve gözeten bir sistemi başarıyla kurguladık, gerektiği gibi uyguladık ve nihayetinde tamamladık” dedi.

kaynak: https://www.epdk.gov.tr/Detay/Icerik/2-13183/12-turkiye-ruzgar-enerjisi-kongresi

Bu gönderiyi oylayın.
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir