Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Diş dolgusu ağız sağlığının sağlanması ve diş kaybının önlenmesi açısından önemli bir uygulamadır. Clinic Care Center kalitesiyle sağlam ve diş dolgu fiyatları açısından bütçe dostu işlemler yaptırabilirsiniz. Diş dolgusunun ne olduğundan ve fiyatlarından bahsettik.
Diş Dolgusu Tedavisi Nedir?
Diş dolgusu kırılmış ya da çatlamış dişlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Çürük dokunun ilerlemesini engellemek için uygulanan diş dolgusu, en yaygın diş tedavilerinden biridir. Estetik görünümünü kaybeden ve fonksiyonunu kaybeden dişlere uygulanan bu tedavi bu sıkıntıları yaşayan her bireye uygulanabilir.
Diş Dolgusu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş dolgusu fazla uzun sürmeyen bir tedavi yöntemidir. Diş dolgusunun yapılışı ise ilk olarak dolgu yapılacak alanın uyuşturulması ile başlar. Dişler kontrol edilir ve çürük, kırık ya da çatlak olarak görünen bölge temizlenir. Temizleme işlemi oldukça önemlidir çünkü çürük dişlerde çürümenin ilerlemesi muhtemeldir. Temizlik işleminin yapılmasının ardından dolgu materyali dişteki boşluğa yerleştirilir. Dolgu materyalinin hemen donması için hekim tarafından bazı işlemler gerçekleştirilir. Dolgu kuruduktan sonra herhangi bir sorun ortaya çıkarsa diş hekimi kısaltma ya da kesme işlemleriyle dolguya şekil verir. Ardından dolgu kontrol edilir ve diş eski formuna kavuşturulur.
Diş Dolgusunun Süresi
Diş dolgusu en sık kullanılan tedavi yöntemi olsa da diş dolgusunun süresi her hasta için aynı değildir. Diş dolgusunun süresi dolgunun yapılacağı dişe, hastanın yaş grubuna, hangi materyallerin kullanılacağına ve diğer çeşitli sebeplere göre değişim gösterir. Bu nedenle net bir diş dolgusu süresinden bahsedilemez. Ancak her şekilde fazla uzun sürmeyen diş tedavilerinden biridir.
Diş Dolgusu Ne Sıklıkla Yenilenmelidir?
Diş dolgusunun bazı durumlarda değiştirilmesi gerekir. Diş dolgusunun değişmesini sağlayan faktörleri şu şekilde açıklayabiliriz:
- Diş dolgusunda kayma, hasar ya da düşme meydana geldiğinde dolgu yenilenmelidir.
- Dolgunun kenarlarından sızdırma olursa yani hava alma hissi gibi bir his oluşuyorsa dolgu yeniden yapılmalıdır.
- Dolgunun türüne göre ömrü dolmuştur ve artık yenilenmesi gerekir.
- Dolgu yapılan dişe komşu dişlerde herhangi bir çürük meydana gelirse kontrol amaçlı dolgu yenilenmelidir.
Diş dolgularının değişim süresi gümüş dolgular için 15-20 yıl, altın dolgular için 20- 30 yıl, kompozit dolgular için 7- 10 yıl arasında ağız ve diş sağlığı açısından değiştirilmesi gerekir.
Diş Dolgusu Sonrası
Diş dolgusu sonrası dolgunun tutunabilmesi ve estetik görünümünün bozulmaması için yapılması ya da yapılmaması gereken bazı durumlar vardır. Bu durumları şu şekilde açıklayabiliriz:
- Diş dolgusunun yapıldığı bölgenin uyuşukluğunun geçip geçmediğini anlamak için dudağınızı ya da dilinizi ısırmayın. Geçici bir süre için dolgunun yapıldığı tarafta his kaybı yaşanacaktır. Bu nedenle ısırdığınız yeri yaralama ihtimaliniz bulunur.
- Dolgu yapılan diş her ne kadar doğal diş formunda olsa da hem diş sağlığınız için hem de dolgunun ömrünü kısaltmamak için sert cisimleri dişinizle kırmaktan kaçınmalısınız. Dişlerinize fazla kuvvet uygulamamalısınız.
- Diş dolgusu sonrası 2 saat yemek yemekten ve 24 saat boyunca sert yapılı yiyeceklerden uzak durmanız tavsiye edilir.
- Diş dolgunuzun yapılmasının ardından günlük ağız bakımınızı ve belirli dönemlerde dişçi kontrolüne gitmeyi aksatmamalısınız.
- Soğuk ve sıcak hassasiyeti yaşanabileceğinden dolayı bir süre soğuk ve sıcak içeceklerden kaçınmalısınız. 3 haftaya kadar bu tarz sıkıntıları yaşamanız normaldir. Ancak bu süre uzarsa diş hekiminize görünmeniz gerekir.
- Diş dolgusu sonrası 12 saat dolgu yapılan bölgede ağrı olabilir. Bu ağrı için doktorunuzun önereceği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ağrının ilerlemesi ya da geçmemesi durumunda doktorunuza görünmeniz gerekir.
- Yapılan dolgu dilinize takılıyor ve sizi rahatsız ediyorsa dolguda bir hata olması muhtemeldir. 2 haftaya kadar dile takılma ve rahatsız etme olayı normaldir ancak süre uzarsa diş hekiminize giderek ufak bir zımparalama işlemi yaptırmanız gerebilir. Bu işlem oldukça kısadır ve uyuşturmaya gerek yoktur.
Clinic Care Center diş dolgusu fiyatlarında bütçe dostudur ve hastaya özel tedavi planlaması yapar.
kaynak: https://cliniccarecenter.com/